A few questions you might be able to answer... - SmokinVette.com Forums
SmokinVette.com Home
  • Corvette Forum
  • Login to Corvette Forums
  • SmokinVette.com
  • About SmokinVette.com
  • Corvette Forum
  • Corvette Gallery
  • Corvette Parts
  • Corvette Yellow Pages
SmokinVette.com Forums : Corvette Forums : C3 Corvette Forums : C3 Corvette General Discussion : A few questions you might be able to answer...
C3 Corvette General Discussion
1968 - 1982 Corvettes Sponsored by
XS Power

Reply
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 01-03-2013, 05:17 PM   #1
jonathankahan
Smokin Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: fort worth
Posts: 37
Question A few questions you might be able to answer...

Good evening.. I have a 1976 Corvette with an automatic transmission. Photo below. I am fixing it up a little andhave done several things to get it done but have a few questions:

1.) My tach is not working and as a temporary fix, I want to install a small tach in the cluster(since my clock is missing anyway). I saw one at the store that was 2 inches... will that fit? If not, what size gauge will fit in the original cluster?

2.) I do not want to spend 400-500 for some basic door panels. I've searched everywhere including ebay. Is anyone selling any or know where I can get some? I don't even care if they look crappy.

3.) My left brake light works perfectly, but my right does not. It's very dim compared to the other. If my headlights are on, it will come on, but turn off when brakes are applied. I changed the bulb and checked it. I even hooked the ground cable from the harness to the negative battery post and it does the same. Ideas?

Thanks a lot friends!
jonathankahan is offline  
Send a Private Message Reply With Quote
Old 01-03-2013, 07:24 PM   #2
TimAT
Smokin 500HP Club
 
TimAT's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Gladstone (Kansas City) Missouri
Posts: 523
Default

Quote:
Originally Posted by jonathankahan View Post
Good evening.. I have a 1976 Corvette with an automatic transmission. Photo below. I am fixing it up a little andhave done several things to get it done but have a few questions:

1.) My tach is not working and as a temporary fix, I want to install a small tach in the cluster(since my clock is missing anyway). I saw one at the store that was 2 inches... will that fit? If not, what size gauge will fit in the original cluster?

2.) I do not want to spend 400-500 for some basic door panels. I've searched everywhere including ebay. Is anyone selling any or know where I can get some? I don't even care if they look crappy.

3.) My left brake light works perfectly, but my right does not. It's very dim compared to the other. If my headlights are on, it will come on, but turn off when brakes are applied. I changed the bulb and checked it. I even hooked the ground cable from the harness to the negative battery post and it does the same. Ideas?

Thanks a lot friends
Nice looking Vette!
The tach could be a couple of things- on the intake, tucked kind of under the left side of the distributor, is a tach filter- it could have died.
Might be easier to get a cheap tach and clamp it on the steering column rather than rip the dash apart to pull the clock.

How bad are your door panels? I don't know who might have any that are less money, but there's got to be something you could fill cracks with and then paint.

I'd bet the ground to the socket is bad. I think the graound for the rear lights all goes to a single point on the left frame rail, but there's no reason you can't go right to the socket and ground it there. Symptoms really sound like a ground problem.

TimAT is offline   Send a Private Message Reply With Quote
Old 01-04-2013, 06:14 AM   #3
jonathankahan
Smokin Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: fort worth
Posts: 37
Default

Thank you!

Well that May be the case. The tach just twiches like crazy and doesn't work. I am actually missing the clock, so there is a hole in my gauge bezel. I want to replace it with a small tach. I don't mind taking the dash apart for this. I just want to make sure a 2 inch gauge will fit in there. If not, what size?

Ill check out the ground wire again. Thanks!
jonathankahan is offline   Send a Private Message Reply With Quote
Old 01-04-2013, 07:14 AM   #4
TimAT
Smokin 500HP Club
 
TimAT's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Gladstone (Kansas City) Missouri
Posts: 523
Default

Tach Filter:
http://willcoxcorvette.com/advanced_...lter&x=33&y=11

Same place has the tach circuit board too. I don't know how much a 2" tach would be, but this might be a better way to go. With your description, I'd lean toward the filter.
At any rate- it might save you from having to rip the dash apart two times. I'm not sure, but I think that site has a troubleshooting guide for the tach- I know they do for the gauges.
TimAT is offline   Send a Private Message Reply With Quote
Old 01-04-2013, 08:23 AM   #5
jonathankahan
Smokin Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: fort worth
Posts: 37
Default

Awesome, I'm going to try to fix the main tach.

My last question remains: Will a 2 inch gage fit in the instrument cluster? If not, what size aftermarket gauge will fit in the hole?
jonathankahan is offline   Send a Private Message Reply With Quote
Old 01-04-2013, 09:42 AM   #6
toobroketoretire
Smokin 5000HP+ Posting Maniac
 
toobroketoretire's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Dunlap, California
Posts: 8,753
Default

Quote:
Originally Posted by jonathankahan View Post
Awesome, I'm going to try to fix the main tach.

My last question remains: Will a 2 inch gage fit in the instrument cluster? If not, what size aftermarket gauge will fit in the hole?

You can't use ordinary 2" diameter gauges as the factory gauges are an irregular shape and made super thin.

The tach filter must be well grounded and the two wires going to it in good condition.
toobroketoretire is offline   Send a Private Message Reply With Quote
Old 01-04-2013, 09:43 AM   #7
TimAT
Smokin 500HP Club
 
TimAT's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Gladstone (Kansas City) Missouri
Posts: 523
Default

I've got SW gauges in my 69. I think the case size on them is 1-7/8, but it's been long enough I don't exactly recall too. ANd the 69 uses ROUND holes in the dash. I can't say if the 79 is still that way. I know some years the holes were flat across the bottom.
TimAT is offline   Send a Private Message Reply With Quote
Old 01-04-2013, 02:20 PM   #8
minkus316
Smokin 50HP Club
 
minkus316's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Olathe, KS (SW KC metro area)
Posts: 92
Default

Your fuel gauge must be broken. You don't let Ol' Red get down to "E" do you?
minkus316 is offline   Send a Private Message Reply With Quote
Old 01-04-2013, 04:29 PM   #9
TimAT
Smokin 500HP Club
 
TimAT's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Gladstone (Kansas City) Missouri
Posts: 523
Default

I try not to let it get real low. But it's very hard to keep up too. Drinks gas faster than I do Jack Daniels'. Key is off in that picture= The oil and temp are mechanical- the other 3 are electric. It had been running and it had been shut off for 5 minutes or so.
TimAT is offline   Send a Private Message Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Share This Thread
  • Submit Thread to Digg
  • Submit Thread to del.icio.us
  • Submit Thread to Facebook
  • Submit Thread to StumbleUpon
  • Submit Thread to MySpace
  • Submit Thread to Twitter
  • Submit Thread to Google
 

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump




All times are GMT -8. The time now is 08:57 AM. Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2006-2009 © SmokinVette.Com