Big Blocks And Air Conditioning - SmokinVette.com Forums
SmokinVette.com Home
  • Corvette Forum
  • Login to Corvette Forums
  • SmokinVette.com
  • About SmokinVette.com
  • Corvette Forum
  • Corvette Gallery
  • Corvette Parts
  • Corvette Yellow Pages
SmokinVette.com Forums : Corvette Forums : C3 Corvette Forums : C3 Tech & Performance : Big Blocks And Air Conditioning
C3 Tech & Performance

Reply
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 05-05-2012, 12:56 PM   #1
toobroketoretire
Smokin 5000HP+ Posting Maniac
 
toobroketoretire's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Dunlap, California
Posts: 8,857
Default Big Blocks And Air Conditioning

Are any of you running big blocks with air conditioning? And if so do you still have your smog pump going? If not then you should have it going because the smog pump and it's belt play a vital role for those cars with air conditioning.

Shortly after I got my '71's air conditioning going I took a trip to Fresno with the air conditioning on and by the time I got there my alternator belt had burned up. Burned up so bad my fan was barely turning and my a/c compressor had come to a complete stop.

Looking the situation over after I got back home I realized the compressor was driven off the water pump pulley only as the belt didn't go around the crankshaft pulley like it does on a small block. My smog pump and it's belt had been removed by a previous owner and without it operating the only belt left to power the water pump, fan, alternator, and compressor was the alternator belt. And that's why it burned up. Way too much load for a single belt.

So I realized I needed to put a belt in the empty rear pulley grooves and use an adjustable idler pulley to tension it. I bought an idler pulley off a 1970's Chrysler product then fabricated a mount bracket with a means of adjusting the pulley. Now the new idler belt provides 50% of the drive power and the alternator belt provides the other 50%.

I had tried to post pictures of my new idler pulley but for some reason it wouldn't accept them. So I'll try again later in the day....................

Last edited by toobroketoretire; 05-05-2012 at 01:37 PM.
toobroketoretire is offline  
Send a Private Message Reply With Quote
Old 05-05-2012, 05:19 PM   #2
toobroketoretire
Smokin 5000HP+ Posting Maniac
 
toobroketoretire's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Dunlap, California
Posts: 8,857
Default 454 Idler Pulley And Belt

For some reason I'm not able to upload any pictures of my idler pulley. It'll tell me it's loading then my screen goes blank. I'll try again later tonight or tomorrow morning.

Last edited by toobroketoretire; 05-05-2012 at 06:29 PM.
toobroketoretire is offline   Send a Private Message Reply With Quote
Old 05-05-2012, 05:23 PM   #3
fishslayer143@yahoo.com
Smokin 5000HP+ Posting Maniac
 
Join Date: Jun 2009
Location: New Iberia LA
Posts: 8,010
Default

might be problem with SV no, seems to be working, must be your computer
Attached Images
File Type: jpg emert 038.jpg (275.8 KB, 16 views)
File Type: jpg emert 037.jpg (276.7 KB, 15 views)

Last edited by fishslayer143@yahoo.com; 05-05-2012 at 05:42 PM.
fishslayer143@yahoo.com is offline   Send a Private Message Reply With Quote
Old 05-05-2012, 06:50 PM   #4
toobroketoretire
Smokin 5000HP+ Posting Maniac
 
toobroketoretire's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Dunlap, California
Posts: 8,857
Default

Quote:
Originally Posted by fishslayer143@yahoo.com View Post
might be problem with SV no, seems to be working, must be your computer

I tried turning my computer off then back on again but that didn't help. Still won't upload them. I'll try again tomorrow morning..................
toobroketoretire is offline   Send a Private Message Reply With Quote
Old 05-06-2012, 03:27 AM   #5
toobroketoretire
Smokin 5000HP+ Posting Maniac
 
toobroketoretire's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Dunlap, California
Posts: 8,857
Default Can't Upload Pictures

I don't get it Fish. I can send a picture to you but not to SmokinVette. Any ideas?
toobroketoretire is offline   Send a Private Message Reply With Quote
Old 05-06-2012, 04:14 AM   #6
fishslayer143@yahoo.com
Smokin 5000HP+ Posting Maniac
 
Join Date: Jun 2009
Location: New Iberia LA
Posts: 8,010
Default

not a clue, if it ain t got pistons, I can t fix it .. we need a computer geek....BRIAN< where are you?
fishslayer143@yahoo.com is offline   Send a Private Message Reply With Quote
Old 05-06-2012, 12:40 PM   #7
freshselect
Smokin 100HP Club
 
freshselect's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Weslaco, TX
Posts: 168
Send a message via AIM to freshselect Send a message via MSN to freshselect
Default

lol i'm a computer geek! you should clear your cookies on your internet explorer or browser your using...

maybe that will fix the problem.

better yet just go to www.ccleaner.com download the program and clear it out. it should be good to go from their..
__________________
http://www.smokinvette.com/corvetteforum/signaturepics/sigpic14604_1.gif
freshselect is offline   Send a Private Message Reply With Quote
Old 05-06-2012, 04:47 PM   #8
toobroketoretire
Smokin 5000HP+ Posting Maniac
 
toobroketoretire's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Dunlap, California
Posts: 8,857
Default

Quote:
Originally Posted by fishslayer143@yahoo.com View Post
not a clue, if it ain t got pistons, I can t fix it .. we need a computer geek....BRIAN< where are you?

Yeah God. I just figured out how to do it. Yippee!
toobroketoretire is offline   Send a Private Message Reply With Quote
Old 05-06-2012, 04:49 PM   #9
toobroketoretire
Smokin 5000HP+ Posting Maniac
 
toobroketoretire's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Dunlap, California
Posts: 8,857
Default More Pictures

Okay, here's the rest of my idler pictures
toobroketoretire is offline   Send a Private Message Reply With Quote
Old 05-07-2012, 07:59 AM   #10
toobroketoretire
Smokin 5000HP+ Posting Maniac
 
toobroketoretire's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Dunlap, California
Posts: 8,857
Default Anyone Here Have Big Blocks?

Am I the only one here running a big block? I was sure others also had them and had also removed their smog pumps..................
toobroketoretire is offline   Send a Private Message Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Share This Thread
  • Submit Thread to Digg
  • Submit Thread to del.icio.us
  • Submit Thread to Facebook
  • Submit Thread to StumbleUpon
  • Submit Thread to MySpace
  • Submit Thread to Twitter
  • Submit Thread to Google
 

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump




All times are GMT -8. The time now is 09:12 AM. Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2006-2009 © SmokinVette.Com