A few questions you might be able to answer... - SmokinVette.com Forums
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 01-03-2013, 05:17 PM Thread Starter
Smokin Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: fort worth
Posts: 47
Question A few questions you might be able to answer...

Good evening.. I have a 1976 Corvette with an automatic transmission. Photo below. I am fixing it up a little andhave done several things to get it done but have a few questions:

1.) My tach is not working and as a temporary fix, I want to install a small tach in the cluster(since my clock is missing anyway). I saw one at the store that was 2 inches... will that fit? If not, what size gauge will fit in the original cluster?

2.) I do not want to spend 400-500 for some basic door panels. I've searched everywhere including ebay. Is anyone selling any or know where I can get some? I don't even care if they look crappy.

3.) My left brake light works perfectly, but my right does not. It's very dim compared to the other. If my headlights are on, it will come on, but turn off when brakes are applied. I changed the bulb and checked it. I even hooked the ground cable from the harness to the negative battery post and it does the same. Ideas?

Thanks a lot friends!
jonathankahan is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 01-03-2013, 07:24 PM
Smokin 500HP Club
 
TimAT's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Gladstone (Kansas City) Missouri
Posts: 523
Quote:
Originally Posted by jonathankahan View Post
Good evening.. I have a 1976 Corvette with an automatic transmission. Photo below. I am fixing it up a little andhave done several things to get it done but have a few questions:

1.) My tach is not working and as a temporary fix, I want to install a small tach in the cluster(since my clock is missing anyway). I saw one at the store that was 2 inches... will that fit? If not, what size gauge will fit in the original cluster?

2.) I do not want to spend 400-500 for some basic door panels. I've searched everywhere including ebay. Is anyone selling any or know where I can get some? I don't even care if they look crappy.

3.) My left brake light works perfectly, but my right does not. It's very dim compared to the other. If my headlights are on, it will come on, but turn off when brakes are applied. I changed the bulb and checked it. I even hooked the ground cable from the harness to the negative battery post and it does the same. Ideas?

Thanks a lot friends
Nice looking Vette!
The tach could be a couple of things- on the intake, tucked kind of under the left side of the distributor, is a tach filter- it could have died.
Might be easier to get a cheap tach and clamp it on the steering column rather than rip the dash apart to pull the clock.

How bad are your door panels? I don't know who might have any that are less money, but there's got to be something you could fill cracks with and then paint.

I'd bet the ground to the socket is bad. I think the graound for the rear lights all goes to a single point on the left frame rail, but there's no reason you can't go right to the socket and ground it there. Symptoms really sound like a ground problem.

TimAT is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 01-04-2013, 06:14 AM Thread Starter
Smokin Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: fort worth
Posts: 47
Thank you!

Well that May be the case. The tach just twiches like crazy and doesn't work. I am actually missing the clock, so there is a hole in my gauge bezel. I want to replace it with a small tach. I don't mind taking the dash apart for this. I just want to make sure a 2 inch gauge will fit in there. If not, what size?

Ill check out the ground wire again. Thanks!
jonathankahan is offline  
post #4 of 9 (permalink) Old 01-04-2013, 07:14 AM
Smokin 500HP Club
 
TimAT's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Gladstone (Kansas City) Missouri
Posts: 523
Tach Filter:
http://willcoxcorvette.com/advanced_...lter&x=33&y=11

Same place has the tach circuit board too. I don't know how much a 2" tach would be, but this might be a better way to go. With your description, I'd lean toward the filter.
At any rate- it might save you from having to rip the dash apart two times. I'm not sure, but I think that site has a troubleshooting guide for the tach- I know they do for the gauges.
TimAT is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 01-04-2013, 08:23 AM Thread Starter
Smokin Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: fort worth
Posts: 47
Awesome, I'm going to try to fix the main tach.

My last question remains: Will a 2 inch gage fit in the instrument cluster? If not, what size aftermarket gauge will fit in the hole?
jonathankahan is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 01-04-2013, 09:42 AM
Smokin 5000HP+ Posting Maniac
 
Join Date: Feb 2009
Location: Saudi Arabia
Posts: 9,529
Quote:
Originally Posted by jonathankahan View Post
Awesome, I'm going to try to fix the main tach.

My last question remains: Will a 2 inch gage fit in the instrument cluster? If not, what size aftermarket gauge will fit in the hole?

You can't use ordinary 2" diameter gauges as the factory gauges are an irregular shape and made super thin.

The tach filter must be well grounded and the two wires going to it in good condition.
toobroketoretire is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 01-04-2013, 09:43 AM
Smokin 500HP Club
 
TimAT's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Gladstone (Kansas City) Missouri
Posts: 523
I've got SW gauges in my 69. I think the case size on them is 1-7/8, but it's been long enough I don't exactly recall too. ANd the 69 uses ROUND holes in the dash. I can't say if the 79 is still that way. I know some years the holes were flat across the bottom.
TimAT is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 01-04-2013, 02:20 PM
Smokin 50HP Club
 
minkus316's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Olathe, KS (SW KC metro area)
Posts: 96
Your fuel gauge must be broken. You don't let Ol' Red get down to "E" do you?
minkus316 is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 01-04-2013, 04:29 PM
Smokin 500HP Club
 
TimAT's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Gladstone (Kansas City) Missouri
Posts: 523
I try not to let it get real low. But it's very hard to keep up too. Drinks gas faster than I do Jack Daniels'. Key is off in that picture= The oil and temp are mechanical- the other 3 are electric. It had been running and it had been shut off for 5 minutes or so.
TimAT is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Share This Thread

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the SmokinVette.com Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome