Runs hot - SmokinVette.com Forums
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 09-22-2012, 07:35 PM Thread Starter
Smokin 100HP Club
 
kenny k's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Southern Jersey
Posts: 112
Runs hot

1971 vett. With a new 383 stroker motor 365HP new water pump and checked new thermostat had the stock aluminum S/B radiator flushed and presher checked new fluids. With out the hood on an after running for 15 minutes she hits 220+degrees. Thats the car running in the shop. I'm wondering if the hood being off and car running in the shop might part of the problem or I might need a bigger radiator.thanks kk.

Last edited by kenny k; 09-22-2012 at 07:45 PM. Reason: Add year off car
kenny k is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 09-22-2012, 07:52 PM
Smokin 1000HP Twin Turbo Club
 
Slicktop's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Fairfield, California
Posts: 1,466
31 year old radiators are normally not helped by flushing. The small cooling tubes get plugged up and corroded to the point where they are beyond help. Also, your new engine probably exceeds the cooling capacity of your old cooling system. I would test drive it being careful to not overheat it. If it runs hot suggest putting in a larger capacity new radiator and modern electric cooling fans.......The engine compartment will really look great without the fan shroud and mechanical fan and the engine will run cool.
Slicktop is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 09-23-2012, 01:05 AM
Smokin 5000HP+ Posting Maniac
 
Join Date: Feb 2009
Location: Saudi Arabia
Posts: 9,529
Quote:
Originally Posted by kenny k View Post
1971 vett. With a new 383 stroker motor 365HP new water pump and checked new thermostat had the stock aluminum S/B radiator flushed and presher checked new fluids. With out the hood on an after running for 15 minutes she hits 220+degrees. Thats the car running in the shop. I'm wondering if the hood being off and car running in the shop might part of the problem or I might need a bigger radiator.thanks kk.

I had the same problem with my '71 and I finally tracked it down to a wrong temperature sender. The '68 thru '71's used "green face" gauges that used a unique sender that had a plain round "peg" sticking out of it and a wire terminal that plugged directly onto the top of that peg. If that "round peg" sender isn't used the gauge will read a lot higher than the actual temperature. Starting in 1972 the "white face" gauge was used along with a completely different sender. Rik's stocks the correct '68 thru '71 senders under the number ENG489

Rik's has a website but you can also order by phone toll free at (888) 745-7838

Last edited by toobroketoretire; 09-23-2012 at 02:02 AM.
toobroketoretire is offline  
post #4 of 9 (permalink) Old 09-23-2012, 05:13 AM
Super Moderator
 
fishslayer143@yahoo.com's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: New Iberia LA
Posts: 9,008
Quote:
Originally Posted by kenny k View Post
1971 vett. With a new 383 stroker motor 365HP new water pump and checked new thermostat had the stock aluminum S/B radiator flushed and presher checked new fluids. With out the hood on an after running for 15 minutes she hits 220+degrees. Thats the car running in the shop. I'm wondering if the hood being off and car running in the shop might part of the problem or I might need a bigger radiator.thanks kk.
the hood being off does affect it,theres a seal between the radiator support and the hood .... as well as not moving. when you rev the engine, the fan clutch disengages..if you run it in the shop for long periods . place a fan in front of the car..drive the car and check temps before you make any changes..check the fan clutch to see if it has proper resistance when you turn the blades...the stock radiator in good condition should be adequate for your level of engine..providing you still have the fan shroud on it..

Last edited by fishslayer143@yahoo.com; 09-23-2012 at 11:55 AM.
fishslayer143@yahoo.com is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 09-23-2012, 07:46 AM
Smokin 1000HP Twin Turbo Club
 
Slicktop's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: Fairfield, California
Posts: 1,466
Up at Reno for "Hot August Nights" I noted that almost all the C3 cars had gone to bigger multi row radiators and electric fans and so had a lot of c2 and c1 cars.....If you end up going that route be sure to keep the original mechanical fan set up, and anything else you take off the car so it can be brought back to original easily in the future for collector value.
Slicktop is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 10-01-2012, 04:26 PM
Smokin Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: louisiana
Posts: 1
i have a 76 with a 468 ci bb in it and it ran hot to for the longst could not find out why, i changed radeator, 4000 cfm elect fans restrtor in thomo, hi flow water pump on and on and on , i thin got a front lower air dam frm eklers, put it on ,and yeha stop runing hot ,
rbottoms225 is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 10-10-2012, 02:06 PM
Smokin Member
 
pork chop's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: westmoreland city,pa
Posts: 28
Runs Hot

Hi Kenny, It's Pork Chop, I got a 72 454, Had the same thing changed every thing thrmo,cluch fan,flushed rad,new water pump,. It came down to the fome around the rad. If the air don't go directly throught the Rad it won't stay cool. It a cheep fix.
pork chop is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 10-11-2012, 02:56 AM
Super Moderator
 
fishslayer143@yahoo.com's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: New Iberia LA
Posts: 9,008
Thats what I was referring to above.. that little foam seal between the hood and radiator support is necessary.
fishslayer143@yahoo.com is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 11-07-2012, 06:11 AM Thread Starter
Smokin 100HP Club
 
kenny k's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Southern Jersey
Posts: 112
Thank you for the good advice, she runs under 180 now. Thanks k.k.
kenny k is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Share This Thread

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the SmokinVette.com Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome